Wat is “aarden” en hoe doe je dat?

Een drukke agenda, zoveel te doen…

Je werkt, wilt leuke dingen doen met vrienden/vriendinnen en ook nog genoeg tijd besteden aan je gezin en/of familie. Een dag heeft 24 uur en soms denk je, “waar haal ik de tijd vandaan?” Het is passen en meten, en vooral heel veel en goed plannen. Dan gebeurt het vaak dat je jezelf voorbij loopt, dat je over je grenzen heen gaat. Je raakt gestrest en wordt onrustig en je kunt er eigenlijk niet de vinger op leggen hoe dat komt. Je vraagt je af of er een griepje aan zit te komen, of dat je gewoon moe bent. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om bewust te “aarden”.

Wat is “aarden” nu eigenlijk?

Het is eigenlijk het letterlijk en figuurlijk neerzetten van beide voeten op de grond.
Je kunt het “aarden”, ook wel “gronden” genoemd, symbolisch vergelijken met een boom. Wanneer zijn wortels diep in de grond zitten staat hij heel stevig, de wortels houden hem stabiel. Zijn de wortels van de boom zichtbaar aan de oppervlakte, dan kan hij sneller omvallen en is hij vatbaar voor ziektes. Ook weer en wind hebben invloed op de boom.

Zo is het ook met ons. Wanneer je niet goed “geaard” bent, ben je vatbaarder voor ziektes. Je voelt je onzeker, ervaart stress in je lijf en je bent wiebelig. Gevolgen van niet goed “geaard” zijn, zijn bijvoorbeeld moeheid en snel geïrriteerd zijn. Ook tegenslagen komen harder binnen en raken je in jouw kern, waardoor je minder daadkrachtig bent.
Je kunt het niet “geaard” zijn herkennen doordat je ademhaling heel hoog zit. Je haalt snel en onregelmatig adem. Je praat sneller dan normaal en je hebt een hogere stem.

Herken je dit, ga dan eens met je gedachten bewust naar je voeten, wiebel eens met je tenen en druk ze even stevig in de grond. Tegelijkertijd sluit je je ogen en leg je een hand op je buik. Adem vervolgens naar je hand toe. Je buik zet bij iedere ademhaling uit. Je bent nu heel bewust aan het ademhalen. Hierdoor ga je ervaren/voelen dat je rustig wordt in je lijf en weer beter kunt nadenken. Een relatief simpele manier om weer tot jezelf te komen.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *